Tysk surdegslimpa med nötter

Bara för att roa mig och er så fick tre halvmålade resinfigurer bosätta sig tvärt i Panthern för en snabb fotosession. De trivs inte så bra i en Panther, de otacksamma gubbarna föredrar att bo i en Tiger II i stället. Nu fick de finna sig i det för en liten stund. Dessutom är de för varmt klädda för sommaren '43, kanske därför som de inte trivs i en sommarkatt. Om inte annat så visar de med tydlighet hur stor en Panther var då det begav sig.
Det var allt för den här gången så limma väl...

Surdeg, ett Tyskt recept.

Nu är det riktigt längesedan jag skrev någonting här i min lilla bygghörna. Jag har i och för sig inte varit helt sysslolös under tiden sedan mitt senaste inlägg men det har bara blivit så att det inte har hänt något i själva bygghörnan. Jag har en del att ta igen i alla fall.

När jag lämnade er senast hade jag precis färdigställt min lilla Drake i 1:72 och byggbordet mitt var hopplöst tomt. Bara att börja om från ruta 1 A igen kanske men det kändes inte riktigt rätt. Bättre då att fortsätta byggandet på något av mina pågående projekt i skala 1:35. Jag kände inte för att fortsätta på att rädda min Franska surdeg. Valet föll på att plocka fram min påbörjade Panzerkampwagen V Panther Ausfurung D (PzKpfw V Panther Ausf. D) från Dragon som i mångt och mycket mest bara bestod av lösa delar som synes på bilden här nedan. Jag har i nuläget inte bestämt mig för vilket alternativ av vagn jag ska bygga. Det blir dock en någorlunda tidig Panther D som jag ska bygga. Antingen en från Karachev eller en från Operation Zitadel (Slaget om Kursk) där de sattes in för första gången som ett nytt och oprövat vapen. Ett flertal av vagnarna fick överges på grund av motorbränder, de sattes in i stort sett oprövade. De vagnar som väl klarade sig och fick stridskontakt visade på vilken formidabel vagn Panthern var och som den skulle bli i takt med förbättringarna med senare versioner. Panthern var urfadern till dagens så kallade Main Battle Tanks. Men nog om historien nu och mer om byggandet av en tidig Panther.
Fram med verktygen och limmet och så startade jag om bygget igen full av entusiasm. Kameran fick vila medan jag byggde. Här är dock de bilder som jag lyckades ta när jag äntligen kom ihåg att ladda batterierna till kameran och faktiskt även använda den.
På bilderna nedan ser man pistol gluggarna i tornet med sina "pluggar" som hänger ut ur hålen i kedjor. Jag är inte helt nöjd med hur det ser ut. Kedjan som jag har använt mig utav följde med i byggsatsen för just det här ändamålet men jag tycker inte den stämmer rent skalmässigt. Vi får se hur jag gör i slutänden, det är mycket möjligt att jag limmar igen dem.
Bägge packboxarna har här fått sig var sin värme sköld som skydd mot avgasrörens värmeutveckling.
Den större luckan (brevinkastet) i frontpansaret är förarens lucka. Det skall sitta ett glasblock där som skyddar föraren från splitter och finkalibrig eld men det ingår dessvärre inte i byggsatsen. Jag har funderingar på att fixa dit det själv så att det blir rätt, men jag har inte kommit på riktigt hur jag ska gå till väga med den biten riktigt än. Den smala luckan är till för att radio operatören ska kunna använda vagnens lösa MG34 och skjuta med. På senare modeller ersattes luckan med en fast monterad MG34 i ett kulmontage i stället för den här primitiva lösningen.
Skarven mitt på vagnschefens tornkupol ska spacklas igen eftersom det ska vara en slät yta utan skarv där.
Här har vi fullt med PE i form av skyddsgaller till motorns kylning och luftintag. Jag har använt mig av Tamiya's Extra Thin Cement som har fått flyta ut med hjälp av kapillärkraften. Tanken är att man bara ska limma plast mot plast med det limmet eftersom det fungerar så att det smälter ihop plastdelarna, ungefär som en svetsfog fast i plast. Det fungerar utmärkt till lättare PE detaljer som inte kommer att belastas. Vad som händer är att limmet (som är tunt som vatten) mjukar upp plasten och PE'n i sin tur sjunker in lite i plasten och fäster när plasten stelnar igen. Tekniken leder till "osynliga" limfogar.
En helhetsbild över hur det hela ser ut på avstånd i nuläget.
Det var allt för den här gången. På återseende och kom ihåg att limma väl och maskera bättre...

RSS 2.0