T-34/57 Model 1941 diorama #12 - En jämförelse

Jag har nu det senaste halvåret kämpat med mitt försök till att återskapa ett foto, eller som det har varit i mitt fall, där jag faktiskt har haft två stycken foton att tillgå ur lite olika vinklar. Men hur lyckades jag då? Enklast är ju helt enkelt att jämföra referensbilderna med motsvarande dioramabilder.

Vinklarna är ju inte precis likadana mellan referensbilderna och dioramabilderna. Men jag tycker att det framgår klart och tydligt vid en direkt jämförelse att jag inte har lyckats så där jättebra med det hela. Jag är lika fullt riktigt nöjd med mitt verk, även om det inte blev precis som på referensbilderna. Tycker det syns med all tydlighet att det är Major Lukin's T-34/57 från bilderna som jag har återskapat i mitt livs första diorama.

Limma väl...

T-34/57 Model 1941 diorama #11 - Färdig

Så där, på dagen blev det dessutom, att jag var klar med det här bygget, mitt mest omfattande hittills. Exakt sex månader tog det för mig att förverkliga mitt livs första diorama från det att jag satte kniven i den första lilla resin biten i somras och började karva. Men så har det också varit ett krävande och utmanande bygge för mig. Dock så har jag haft riktigt trevligt med det här bygget även om jag har hunnit med både en och fler än två svordommar på vägen. Dock var det kul att bygga med fullständig inredning och motor även om det jobbet knappt syns nu när allt är klart, vilket är synd. Men jag har ju i alla fall vetskapen om att allt finns under skalet och det får räcka för mig. Lärorikt har det också varit.

Vad som har hänt sedan senaste uppdateringen är att jag har klätt sidorna på dioramat med 1mm balsa som jag gav en strykning med Burnt Umber oljefärg. Det höga döda gräset är från en billig pensel med svinborst och träden är trädbitar från Faller. Ja, jag är lat men det är mycket enklare att hitta trädbitar färdiga att använda i en påse i butiken än att leta i naturen, hallå där ute är det ju farligt att vara! Det kan ju till och med vara hälsosamt så det undviker vi. Snön är enklaste tänkbara, jag har helt enkelt använt mig av bakpulver. Varför? Jo, jag har försökt men jag har inte lyckats komma över någon bra konstgjord snö som kunde se övertygande ut så i mitt tycke så är det den svagaste länken i hela bygget. Jag strök även lite Water Effects resin från Games Workshop på vägbanan för att försöka imitera hårdpackad snöis. Slutligen så gjorde jag en liten plakett i Photoshop som jag ramade in med en fyrkantsstav i trä. Hade jag haft mer tid så skulle jag nog ha gjort den infälld men det får vara en idé inför något framtida bygge i stället.

Varsågod, här är bilderna på det färdiga dioramat.Det var allt för den här gången, nu väntar nya och gamla utmaningar.

Limma väl...

Surdegen Open 2010 #1

Vad är nu detta? Jo, det hela rör sig om en utmaning på IPMS Stockholms forum om att ta tjuren vid hornen och färdigställa den modell som har blivit liggande längst sedan man påbörjade den på grund av bristande intresse eller att något annat bygge helt plötsligt blev intressantare, så att ens pågående bygge blev lagt åt sidan och sedan blev liggande för att utvecklas till en surdeg. Till råga på allt så är det inte någon lång tid man har på sig heller eftersom det hela skall vara klart till den 13:e mars i år.

Se utmaningen här http://www.ipmsstockholm.net/forum/sv/article.asp?data=8898756361_~d_20100112_120719_~t_Jag_utmanar_er@033_~a_Stellan.xml

Sagt och gjort så antog jag utmaningen med min Char B1 Bis som jag har berättat om tidigare här i bygghörnan. Så fram med modellen som jag redan hade målat med Tamiya's sprayfärg. Den ska visst vara lite knepig milt sagt att strippa bort från en målad modell eftersom den är uppbyggd på ett annat sätt än deras akrylfärger som man enkelt kan ta bort med fönsterputs. Men jag har inget val då färgen var pålagd för tjockt samt att jag har fått en del rinningar som jag inte alls gillar.Fram med en flaska sprit av lämplig årgång och med precis den rätta touchen i eftersmaken.Häll upp den fina spriten i en glasslåda som förhoppningsvis ska rymma modellen.I med schabraket till modell, det här är ingen liten modell och det var en enorm vagn då den var herre på täppan. Men genast så infinner sig två bekymmer, modellen är just precis en liten aning för stor men vad värre är så har jag för lite sprit hemma för att det här ska bli en bra fest.Så på med locket för att den fina spriten inte ska dunsta allt för mycket och iväg och inhandla mer finsprit.Seså, då var mer sprit inhandlad och lådan full med sprit och en modell, som inte nog med att den är lite för stor även har den otrevliga förmågan att den flyter i aktern. Men på varje fest ska det ju finnas en "party-pooper".Nåväl, på med locket igen, vill ju inte att all den härliga spriten skall försvinna i onödan. Låt det hela stå och mogna i några timmar och sedan så ser det ut så här! Snacka om fiiiin sprit!Fram med en tandborste och börja skrubba. Det var dessvärre slitsamt, det visade sig att jag även hade grundat med en primer då det begav sig och den satt hårdare än Tamiya's TS-49. Kommer inte ihåg men det var nog Tamiya's egna Fine Surface Primer som jag hade använt men det kan även ha varit GWS Citadell Skull White, mest trolligt var det Tamiya's primer som jag nu svor åt. Man kanske skulle ha provat med en eltandborste men jag misstänker att spritsmaken skulle skära sig med tandkrämens smak sen. Men till slut så var jag klar och så här ser den ut nu.Det var allt för den här gången och glöm nu inte att limma väl...

T-34/57 Model 1941 diorama #10

Äntligen har det blivit dags för själva dioramat som hela bygget i stort går ut på eftersom tanken är att återskapa ett foto.

Jag börjar med att grovt kapa till ett block i polystyren från en markisoleringsskiva.Sen på med ett lager med väggspackel och när det har torkat så lägger jag det första lagret med papier-maché för att forma och bygga upp ytan på dioramat.Sen är det "torrpassning" med modellen som gäller för att se om jag är på  rätt kurs.När allt har torkat så airbrushar jag markområdet där vagnen ska stå med en lämplig brunfärg.Sen på med lagom mängd gräs och grus plus lite bakpulver som snö som har drivit in under vagnen mellan bärhjulen.Nu får det bära eller brista men dit med en massa CA lim och placera dit vagnen där den ska stå och fortsätta med att bygga upp runt och mot vagnen med mer papier-maché.Nu närmar sig det här halvårslånga bygget sitt slut. Det som återstår nu är att bygga upp det sista lagret av snön runt vagnen med hjälp av väggspackel, dit med träd, gräs och bråte samt snö över det hela. Jag fick dessvärre inte tag på någon bra "snö" så jag använde mig utav bakpulver och Scenic Cement från Woodland Scenics.

Bilder på det färdiga dioramat kommer i nästa uppdatering av det här bygget.

Limma väl...

T-34/57 Model 1941 diorama #9

Ja, så var det då till slut dags för att visa upp hur vagnen ser ut färdigbyggd innan den ska på plats i dioramat. Den har varit klar ett tag men jag har inte hunnit lägga ut de här bilderna då jag har kämpat med att få själva dioramat klart i stället för att lägga ut i bygghörnan. Det är inte så mycket att orda om så det är lika så bra att jag helt enkelt visar bilderna i stället.Här ovan syns ett av mina misstag som jag gjorde och det enda som jag inte riktigt lyckades rätta till. Det som hände var att när jag i ett tidigt skede av bygget limmade fast den nedre delen av bakstycket i bottenplattan så fick jag inte den på plats med rätt vinkel. Det märktes inte förrän det var dags att limma fast överdelen, då jag helt plötsligt stod där med ett jättegap i chassiet som hånflinade åt mig. Vad göra? Bryta loss den felaktigt limmade delen gick inte utan att förstöra den eftersom jag inte limmar utan svetsar (smälter ihop med flytande etylacetat) ihop delarna. Det var bara att fylla ut genom att skära till en lämplig bit i styren och limma på plats och spackla. Jag är inte direkt nöjd över det hela men det får vara en hemsk påminnelse för mig och i fortsättningen så vet jag om detta till nästa gång det är dags för mig att bygga en T-34 (det här är min andra och jag kommer förmodligen att bygga två till framöver). Man lär så länge man lever.Det var allt för den här gången och det enda som nu återstår på detta bygge är själva dioramat.

Till dess. Limma väl...

Bokslut 2009

Vi kan ju börja med att konstatera att jag hade riktigt stora förhoppningar att 2009 skulle bli ett riktigt bra byggår men de förhoppningarna raserades effektivare än ett korthus i en tropisk storm. I stället så blev 2009 ett år då jag förvisso byggde mycket men dock inte fick mycket klart. Faktum är att jag endast lyckades färdigställa en endaste liten modell under 2009 och det är Tie Interceptorn som kan skådas i mitt förra inlägg här i bygghörnan min. Kort sagt ett riktigt magert resultat men om man ska ta och vända på det hela till något positivt så har jag ett desto bättre bagage med mig in till 2010 eftersom jag har ett fint försprång till att färdigställa betydligt fler modeller i år än tidigare år. Detta på grund av att jag inte har mycket kvar på mitt pågående mastodontbygge med min T-34/57 och dessutom inte har speciellt mycket kvar på min A27 Cromwell som jag lade på is till förmån för nuvarande byggprojekt.

Så här ser det ut med samtliga pågående byggen för mig i skrivande stund.

Tamiya Char B1 Bis 1:35

Det mesta är klart men jag är inte nöjd med färgen som jag har sprutat på den sedan tidigare med hjälp av en sprayburk, speciellt inte tanken på att jag har fått rinningar utefter hela höger sida på den. Så jag kommer troligen att på något vis försöka strippa bort färgen och spruta om den från början med min airbrush i stället. Klart enklare med airbrush än med sprayburk. Jag är småsugen på det hela då camouflaget på just den vagn som jag hade tänkt mig att jag skulle göra är rätt så intressant.Dragon PzKpfw V Ausf. D Panther 1:35

Den här byggsatsen skiljer sig en hel del mot ovanstående i det faktum att inte lika mycket är limmat på den men det känns ändå som om den inte är så långt borta från att börja se ut som en Panther. Bandlänkarna är som tidigare sagt nästan klara och däri ligger det mycket tid som jag nu har gratis inför byggåret 2010, jag har dessvärre ingen bild att visa på bandlänkarna. Jag är faktiskt rätt så sugen på att fortsätta med den här vagnen och har mer eller mindre redan byggt den klart mentalt sett så det som fattas är att bygga den klart fysiskt.Tamiya A27M Cromwell Mk. IV 1:35

Den här byggsatsen är helt klart den som är närmast färdigställande då jag inte har så mycket kvar att göra på den. Som det går att se på bilden så var jag nästan klar med den då jag lade den på is till förmån för mitt nuvarande projekt. Det som återstår är lite touch-up målning och några smådetaljer som skall på plats innan jag kan börja vädra den och slutligen ställa upp den på hyllan ibland de övriga färdiga modellerna.T-34/57 Modell 1941

Vagnen är klar (kommande uppdatering kommer att visa bilder på själva vagnen) och jag har hunnit börja på arbetet med att försöka göra en basplatta till den och det är rätt så bråttom också då tanken är att det ska vara färdigt senast den 15:e januari, det vill säga om tio dar. Inte lång tid att hurra på för mig om och när nånting går snett men det ska bara lösa sig.Men vad kommer då att hända när jag är klar med mitt pågående projekt? Det som är mest troligt är faktiskt att jag påbörjar ett helt nytt bygge. Ni må tro att det kliar i fingrarna mina att sätta kniven i en ny byggsats men det bästa är ju förstås om jag kan hålla mig från det och fortsätta men nån av mina påbörjade byggsatser före jag gör det. Men vi får helt enkelt se, men på det hela taget så ser det riktigt lovande ut för 2010 som byggår med det här utgångsläget som jag har. Det enda som kan sätta käppar i hjulen är yttre omständigheter som jag inte råder själv över och som tar tid från mitt byggande. Men lite ska jag nog hinna med ändå!

Limma väl...

RSS 2.0